Csirkehúsos lasagne

Hozzávalók (4 fő részére)

A tésztához:

20 dkg durum liszt
1 dl víz
2 csipet só

A szószhoz:

25 dkg darált csirkecomb
40 dkg paradicsom
friss bazsalikom
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
tengeri só
frissen őrölt bors

A besamelhez:

1 dkg vaj
1 dkg teljes kiőrlésű liszt
3 dl meleg tej
5 dkg sovány sajt a mártásba + 5 dkg a lasagne tetejére

Elkészítés:

A tésztát a vízzel és a sóval gombóccá gyúrom, és fél órát pihentetem. Amíg pihen a tészta, a szószt és a besamelt készítem el. Ekkora mennyiségű húshoz nem veszem el? a húsdarálót, csak lebőrözöm, kicsontozom, és apró kockára vágom. A vöröshagymát feldarabolom, olajon megdinsztelem, rányomom a fokhagymát, majd mehet rá a hús is. Addig keverem, amíg a hús egyenletesen kifehéredik. A paradicsomot leforrázom, lehúzom a héját, és ezt is kis kockákra vágom fel, majd hozzáöntöm a húshoz. Sóval, borssal, friss bazsalikommal ízesítem, és addig főzöm, amíg besűrűsödik. A besamelhez a vajat felolvasztom, a lisztet belekeverem, fehéredésig hevítem, majd leveszem a tűzről, fogok egy habverőt, és a meleg tejet lassan hozzáöntöm, viszont a habverővel gyorsan keverem, hogy ne legyen csomós.

A reszelt sajtot beleszórom, és addig kavargatom, amíg a sajt elolvad benn. Mire kész a két mártás, addigra nyújthatom a tésztát. Egy tűzálló tálat vékonyan kivajazok, az aljára a paradicsomos mártásból öntök egy keveset, majd ráfektetem a kinyújtott, és téglalapokra darabolt tésztát. Utána ismét a paradicsomos mártás következik, rá a besamel, majd újra tészta. A tetejére mindkét mártásból kenek egy keveset, és megszórom sajttal. 200 C°-os előmelegítette sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm.