Miért veszítik el a zöldségek az ízüket?

Ennek oka az intenzív, az árat, a kinézetet és az ellenálló képességet az íz rovására előnyben részesítő földművelés, állítják spanyol kutatók a Valenciai és a Madridi Egyetemen. Így például a paradicsomhoz olyan gént adnak hozzá, amely az íz rovására meghosszabbítja az eltarthatóságát. Hasonló a helyzet a gyümölcsökkel, például a narancs az intenzív termesztés során nemcsak az ízét veszíti el, hanem C-vitamin-tartalmának tíz, kalcium- és nátriumtartalmának ötven, vas- és réz tartalmának pedig 75 százalékát is. A körte hozama ugyan megháromszorozódott, de kisebb a cukor-, ásványianyag-, rost- és vitamintartalmuk. Az ízük pedig jellegtelenné válik. A szakemberek az egyetlen kiutat a bioföldművelésben látják, amely eleget tesz majd a tökéletes íz követelményének.