A tömegnövelő edzések alapelvei

A piramis elv:

A súlyok piramisszerű emelése valószínűleg a legjobb tömegnövelő edzésmódszer. Ez azt jelenti, hogy az ember minden egyes sorozatban növeli a súlyt, ugyanakkor csökkenti az ismétlések számát. Igazság szerint a piramis elvet csak az olyan nehéz gyakorlatoknál kellene alkalmazni, mint a nyak mögötti nyomás, fekvenyomás, guggolás, nyomás ferde padon és elemelés. Hogy is néz ki a piramis sorozat a gyakorlatban? Ajánlatos minden piramis szériát egy nagy ismétlésszámú sorozattal befejezni, hogy tovább fokozzuk a pumpálást. Ha az előbbi példánknál maradunk, akkor visszamegyünk 110 kg-ra és azzal végzünk 20 guggolást, hogy teljesen kimerítsük a combunkat.

A rövid pihenős edzés:

 Ez egy nagyon keménynek mondható módszer, ezért nem ajánljuk azoknak, akiknek valamilyen cardiovascularis megbetegedésük van. A rövid pihenés edzés lehetővé teszi, hogy nagyon nehéz súlyok használatával is jó pár ismétlés végezzünk. A maximális súllyal az ember csak egy-két, esetleg három ismétlésre képes, de ha egy rövid, 30-50 másodperces pihenőt tartunk, az elegendő lesz ahhoz, hogy az izmaink regenerálódhassanak annyira, hogy néhány újabb ismétlést kicsikarjunk magunkból. Ha második, esetleg harmadik rövid pihenőt tartunk, akkor hét vagy nyolc ismétlés is kiizzadhatunk a nagy súllyal. Ne tartsunk egy percnél hosszabb pihenőidőt, mert elveszítjük ennek az alapelvnek a lényegét. Edzésenként csak egy gyakorlat esetében alkalmazzuk ezt a technikát és csak rövid pihenős sorozatra korlátozzuk magunkat. Ha mindenegyes gyakorlatnál a fenti módszert alkalmazzuk, akkor természetesen nem vezet izomnövekedéshez.

Egyenes sorozatok:

Az egyenes sorozatok végzése még mindig a legnépszerűbb a testépítő módszer az egész világon. Egyszerűen hajtsuk végre egy sorozatot, nyolc-tizenkettő ismétléssel, aztán tartsunk egy-egy és három perc hosszúságú pihenőt. Hajtsunk végre egy újabb sorozatot, majd ismét pihenjünk. A csúcsszintű testépítők négy-nyolc sorozatot hajtanak végre gyakorlatonként. Ha befejeztük egy testrész edzését és végrehajtottuk az utolsó ismétlését is, akkor tartsunk egy öt-tíz perces pihenőt, mielőtt támadásba lendülnének egy újabb testrész ellen.

Weider Reklam